Skoldatatek - Ett måste för alla kommuner

Igår var jag och besökte Skoldatateket i Vallentuna. En verksamhet jag tycker bör finnas i alla landets kommuner. Detta är ett underbart stöd till pedagoger i skolan för att de lättare skall kunna förstå problematiken som dyslektiska barn och ungdomar har i inlärningssituationen. Det vore en självklarhet att all pedagogisk personal som arbetar med våra barn har kunskap om de kompensatoriska hjälpmedel som finns för dyslexi. Dyslexi är så pass vanligt att två barn per klass har dyslexi i genomsnitt. Satsa på skoldatatek i alla kommuner och låt den pedagogiska personalen i skolan få stöd men stödet är minst lika viktigt för eleverna och oss som föräldrar för att vi även i skall kunna stötta våra barn på hemmaplan. Den mesta tiden tillbringar ju våra barn i klassrummet och det är där undervisningen och inlärningen sker i huvudsak. Därför viktigt att klasslärarna kan använda kompensatoriska hjälpmedel och ha en kunskap om dyslexi. Det är viktigt att ta med klasslärarna och att de är positivt inställa till kompensatoriska hjälpmedel.


FAKTA OM SKOLDATATEKET
Syftet med Hjälpmedelsinstitutets projekt Skoldatateket är att utveckla IT-lösningar för elever i behov av särskilt stöd, främst elever med DAMP/ADHD och läs- och skrivsvårigheter eller dyslexi. Skoldatateken ska fördjupa skolpersonalens pedagogiska kompetens om hur man med hjälp av IT kan skapa stimulerande lärande och om hur datorn kan användas som hjälpmedel.

Skoldatateket startade hösten 2002 som en försöksverksamhet med stöd från Arvsfonden. Hjälpmedelsinstitutet var initiativtagare i samarbete med Förbundet Funktionshindrade med Läs- och Skrivsvårigheter (FMLS), Attention och Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar (RBU). Idag finns "moderskoldatatek" i Boden, Uppsala, Södertälje, Norrköping och Västervik. Fler Skoldatatek är under uppbyggnad.

Källa: http://www.arvsfonden.se/Pages/GuldkornPage____17085.aspx


Skoldatateket i Vallentuna
Ett underbart stöd för pedagoger, elever och föräldrar med barn med ADHD, läs- och skrivsvårigheter och dyslexi. Skoldatateket i Vallentuna vänder sig till åldersgruppen inom förskola, grundskola, särskola och gymnasium. De startade sin verksamhet år 2006. Här kan du få:

  • Prova och se kompensatoriska hjälpmedel och pedagogiska datorprogram
  • Få utbildning i specialpedagogisk IT-användning
  • Få teknisk support på det man lånar
  • Låna kompensatoriska hjälpmedel och pedagogiska datorprogram under 3 veckors tid

Vallentuna kommun har satsat stort på skoldatateket. En väl utbyggt och bra fungerande verksamhet med entusiastiska lärare. Tre personer arbetar heltid i på Skoldatateket i Vallentuna som finansieras av centralt av Förvaltningsrådet, skolornas gemensamma budget. Skoldatatek håller utbildningar och arrangerat Öppet hus för pedagoger, elever och föräldrar i de program som logopederna ordinerar till eleverna med dyslexi. Tanken är att eleverna arbetar med på programmen både i hemmet och i skolan. Stor vikt läggs på att lära ut programmen.

Tillgängliga datorprogram
Kommunen har satsat på fyra kompensatoriska datorprogram som finns tillgängliga i skoldatanätet och kan nås av alla kommunala skolor, elever och lärare. Alla datorer i nätverket har samtliga alltså tillgång till dessa programvaror. Dessa program är:

  • Läshjälpmedel: WordRead
  • Skrivhjälpmedel: Stava Rex
  • Skrivhjälpmedel: SpellRigth
  • Skrivhjälpmedel: Gustavas ordböcker (Digital ordbok)


  • Andra kompensatoriska hjälpmedel - Active board
    Flera skolor arbetar med  interaktiv  tavla, Activ board som man kan spara ljudet från föreläsningarna i klassrummet, bilder, text och anteckningar som görs på whiteboard Activ board i dataformat. Detta kan och sedan lägga ut på skoldatanätet eller annat plattform, (konferenssystem, t ex First Class, School Soft m fl) men givetvis även mailas ut till elever. Vilket underbart kompensatoriskt hjälpmedel för dyslexibarnen!

    Active board och en projektor kostar ca 25 000 kr. Utbildning av läraren behövs för att lära sig Acitve board.


    Följande skolor i närheten använder Activ board:

  • Sollentuna kommun, Rösjöskolan (först i Sverige med Activ Board)
  • Vallentuna kommun, Lovisedalsskolan (alla lärare arbetar med detta hjälpmedel)

    Givetvis finns även andra kompensatoriska hjälpmedel på skoldatorteket att låna.

  • Mitt råd är: Besök skoldatorteket!


    Studiebesök Skoldatateket i Vallentuna
    För kommuner, organisationer och skolor.
    Kostar 750:-/timmen för en grupp på fem personer och bokas direkt via

    Skoldatateket i Vallentuna

    Telefon: 08-587 856 42
    e-post: [email protected]

    hemsida: http://www.vallentuna.se/content.asp?menu=2&sidid=157&subsidid=195


    Ett Skoldatatek i varje kommun borde vara ett självklar satsning. Låt IT bli en naturlig del av undervisningen och ta hjälp av de fantastiska kompensatoriska hjälpmedel som finns.


    Kommentarer

    Kommentera inlägget här:

    Namn:
    Kom ihåg mig?

    E-postadress: (publiceras ej)

    URL/Bloggadress:

    Kommentar:

    Trackback
    RSS 2.0