Information om vad som är på gång - nya spännande aktiviteter

Möte Skolinspektionen 14/4

Nästa vecka 14/4 kommer jag att delta i Skolinspektionens samrådsmöte där vi kommer prata om vilken målgrupp som kommer att granskas ute i skolorna. Verkar som det är barn med dyslexi som står näst på tur.


Årsmöte med intressant föreläsning 14/4

Den 14/4 är det även årsmöte på söder med Talknuten – inbjudan har skickats ut till medlemmar så jag hoppas att vi ses där. Om du inte är medlem anmäl dig till Talknuten och teckna medlemskap.

Årsmötet startar kl 17 30 med föreläsning Egen växtkraft – om barns, ungdomars delaktighet, självbestämmande och frigörelse. Anmälan till Sofie [email protected]

3-6 juni kollo Östergötland
För barn med språkstörning i ålderna 11-17 år, Stiftsgården i Östergötland se Talknuten hemsida för mer information.


Nya böcker om dyslexi

Vad är det som gör att vissa människor med läs- och skrivsvårigheter/dyslexi klara skola, utbildning och arbete och dessutom klarar det bra?


Från BTJ förlag, författare Ulla Fröhler och Eva Magnusson

Dyslexi - förbannelse eller möjlighet - Att lära sig leva med läs- och skrivsvårigheter
Riktar sig till den som har läs- och skrivsvårigheter såväl som föräldrar och andra intresserade av området.

Dyslexi - förbannelse eller möjlighet - Levnadsberättelser

Till båda böckerna följer det med en ljudskiva så att du kan läsa med öronen. Böckerna kompletterar varandra och kan läsas i valfri ordning. Mer info.



Boktips som diskussionsunderlag med barn

”Vilda säger nej” Marie Bosson Rydell-Eva-Marie Wadman Finns i bokhandeln

 ”Min kropp är min” Helena Eriksson Beställs från Västerås stift, 021-17 85 00



Förskola drabbad
Ni har säkert läst om en förskola i Danderyd där en i personalen gripits för sexuellt ofredande. Det är på yngsta barnet förskola men han har inte blivit utsatt och han slutade där år 2006. Däremot vet jag nu mer om hur vår kommun hanterar tråkiga händelser likt denna. Vi fick tips på två böcker att läsa tillsammans med barnen för att utifrån dessa diskutera vad gränser när det gäller ens kropp går.

Att prata med barnen
När det gäller att ta upp sexuella övergrepp med barn finns det huvudsakligen två risker, att man gör för lite eller att man gör för mycket och korsförhör barnet. Men om man tar upp ämnet underlättar det för barnet att själv berätta. Man börjar på en mycket enkel och basal nivå vilket alltid är bra när man ska prata om svåra saker. Det är viktigt att inte tvinga barnet att berätta. En ingång till samtalet kan vara ”Fröken har fått sluta på förskolan eftersom han gjort något dumt (ev. något sexuellt om barnen förstår det).

Det är viktigt att lära barnen att markera ”Kroppsgränsen”. Vissa saker får vuxna inte göra med barnens kroppar. Detta är bra att prata med alla barn om. Bra att också lära barn skilja på bra och dåliga hemligheter. Bra hemligheter såsom julklappar kan man hålla tyst om medan dåliga hemligheter, som ofta innebär någon form av hot, får man berätta om.

Diskuterades hur barn kan reagera på det som hänt, när de får information från t.ex. kompisar. Barnen har inte alltid klara begrepp och benämningar för det som hänt. Viktigt också att barnen får tycka om det som är bra även hos en person som begått fel.

Det går inte att känna igen förövarna, pedofiler har inga speciella kännetecken. Brotten kan begås även om andra personer finns i närheten. Finns även kvinnliga förövare. Brotten drabbar både pojkar och flickor och i alla åldrar. 

Förskolan är oftast en skyddsfaktor när det gäller övergrepp. De allra flesta övergreppen begås i familjen eller barnets närmaste bekantskapskrets. Det behöver inte bli några framtida men för barn som utsätts för övergrepp. Många klarar sig bra och för de som får problem finns det mycket goda möjligheter att få hjälp. 

Barn och ungdomar får ofta förslag med sexuella förtecken via datorn.

Det kan vara svårt att som förälder prata med sina barn om sexuella övergrepp. Ett sätt är att kontakta BUP som bollplank och för att få råd. En annan idé är att öva på varandra och prata med andra föräldrar. Barnen kan också uppmuntras att prata med någon annan vuxen de har förtroende för. 


Böcker som rekommenderas

”Vilda säger nej” Marie Bosson Rydell-Eva-Marie Wadman Finns i bokhandeln

 ”Min kropp är min” Helena Eriksson Beställs från Västerås stift, 021-17 85 00

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0