Information om dyslexi, läs- och skrivsvårigheter

Dyslexi är vanligt
I genomsnitt har två elever per klass dyslexi.

Föräldrarföreningen för dyslektiska barns hemsida finns en bra förklaring om dyslexi. Det finns även litteratur tips, föräldranätverks information, tips om studiecirklar, LÄSK pärmen, bra länktips mm. Självklart kan du även bli medlem. Du kan skriva ut LÄSK-pärmen eller läsa den på skärmen. Den borde alla läsa! Besök sidan!

Läs- och skrivsvårigheter/dyslexi

Dyslexi
Dyslexi är ett språkligt problem. Dyslektiker har ofta svårt att urskilja de olika ljuden i det talade språket och har besvär med att avgöra i vilken ordning ljuden kommer. Stavning medför problem, och dyslektiker brukar också ha svårt att snabbt och säkert avkoda skrivna ord.
Dyslexi har inget samband med intelligensen, och svårigheterna kan överbryggas om rätt hjälp sätts in. Ett par barn i varje klass har dyslexi.

Andra orsaker
Alla som har läs- och skrivsvårigheter har dock inte dyslexi, det kan finnas andra orsaker till bristande läs- och skrivförmåga.
Svårigheterna kan t.ex. bero på syn- eller hörselproblem, psykiska problem, bristande träning, bristfällig undervisning eller att eleven har svenska som andra språk.


Alla ska få hjälp!
Ofta beror läs- och skrivsvårigheterna på en blandning av olika faktorer. Men oberoende av anledningen till brister i läs- eller skrivförmåga, så har alla barn rätt att få hjälp!
Det finns inga lata barn. Alla vill lära sig bara de får veta hur.
Kritik och rödpenna blir inte läsning och stavning bättre av. Det bara förstör självkänslan.
Det finns inga hemska elever eller dåliga lärare. Med förståelse för olika inlärningssätt kan många missförstånd avlägsnas.
Källa:  http://www.fdb.nu/htm/las_skrivs.htm


Lär dig mer om dyslexi

Svenska dyslexiföreningen Tips om föreläsningar och seminarium om dyslexi. Läs forskarrapporter. Självklart kan du även bli medlem och få deras tidskrift som kommer ut ca 4 ggr/år.

http://www.dyslexi.info/  Om det du behöver veta om och kring dyslexi. Många bra länkar om dyslexi och dyskalkyli.

Förbundet Funktionshindrade med läs- och skrivsvårigheter

Kodknäckarna
Har arbetat med ett 10-tal kommuner och informerat nya föräldrar om läs- och skrivsvårigheter. Läs mer om deras arbete på hemsidan. Deras föräldramaterial finns nu på 6 språk, språken är förutom svenska: engelska, persiska, arabiska, sorani/kurdiska och somaliska. På cd:n finns alla språken och som man bara klickar emellan. Teknikens under. Av naturliga skäl är broschyrerna i helt egna versioner.
 
Videofilm
Det osynliga handikappet. - En film om läs-och skrivsvårigheter/Dyslexi, FMLS
Se filmen. Jag lånade den på biblioteket, Danderyds Kommun.

En värld av möjligheter... för den som har läs- och skrivsvårigheter
Handlar om Tess och Lisa som börjar i sjunde klass. De har båda läs- och skrivsvårigheter och går i olika skolor och får olika hjälp och stöd. Ingår i LÄSK-projektets studiematerial.
 Finns att låna på biblioteket i Danderyds Kommun.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0