Hälsning från världskonferensen i Brasilien

Tillfällig information
Denna blogg handlar egentligen om dysleixi och språkstörning men just nu behöver även information om Talomid spridas...så detta inlagg handlar om Talidomid och världskonferensen i Brasilien.


En mycket intressant vecka med nyttig information om Talidomid. Ur innehållet bl a om läkemedels kontroll och WHOs arbete kring att få länders läkare att rapportera in avvikelser hos patienter som de behandlar och om hur man runt om i världen kämpar för att få länder att ta ansvar för sina talidomidskadade. Ett flertal länder har inte betalat ut någon ersättning till skadade. Skandal! Uppskattningsvis finns det c 10 000 - 12 000 talomidskade i världen. Det finns många fler i världen som inte känner till att de drabbats. Tyskland var det land som drabbades värst med ca 3000 skadade, hittills kända vill säga.
 
Otroligt intressant att få ta del av hur man i Bralilien har kämpat för att hjälpa de skadade och hur de samarbetat med olika instanser för att få kompensation, kunna gå i vanlig skola mm. En stor kamp som en självklarhet för många - mänskligt liv och leverne m a o rättigheter som borde var självklara att få för alla oavsett vilket land man bor i.

Många länder medverkade bl a Sverige, Norge, Danmark, Tyskland, Italien, Brasilien, England, Kanada. Vi var drygt 150 deltagare. Den yngssta delagaren som var skadad var bara ett år gammal. En liten flicka som heter Eve och bor i Brasilien. Det var hjärtskärande att se detta lilla flickebarn med skadade ben och armar. Det känns otroligt ledsamt att barn fortfarande föds med Talidomidskador, att utlämning av medicinen inte är tryggad och att informatonen om faran att ta tabeletterna när man är gravid inte når ut till alla patienter. Här finns fortfarande massor att ta tag i!

Se video från mötet

Men just nu...är här 32 grader och stranden väntar.../ Agneta


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0