Tips om bra hemsida - Fungerande medier

Besök fungerande Medier och se intressanta filmer och lär mer om läs-och skrivprocessen.
Intressanta filmer om forskning kring läs- och skrivsvårigheter visas.


Studie om läsfärdighet för barn i åk 4 - PIRLS
Professor Caroline Liberg, håller i den svenska delen i den internationella undersökningen av läsfärdighet bland elever i årskurs fyra - PIRLS.

  • I en film på www.fungerandemedier.se berättar hon om studiens resultat. Internationella undersökningen av läsfärdighet bland elever i årskurs fyra - PIRLS.
  • I en annan film  berättar hon om en läsmodell som beskriver olika infallsvinklar på vad läsning kräver.
  • En tredje film belyser skillnaden på att läsa fack- och skönlitteratur.


Från tryckt text till datorbaserad
Else Nygren doktorerade i början av 1990-talet med avhandlingen Från papper till datorskärm. Där visar hon hur mycket information vi tar till oss, utan att vi egentligen behöva läsa.

Denna forskning ger en förklaring till att personer som har svårt att läsa, ofta ändå kan tillgodogöra sig förvånansvärt mycket av innehållet. Förutsättningen är att kringinformationen - det invanda mönstret, bilder och den grafiska formen - finns kvar. Else Nygrens forskning (går att få översatt med Googel translator): http://www.im.uu.se/mdi/en.html#visualc.


Vad menas med nintendogenerationen?
Docent Else Nygren forskar om förhållandet människa dator och hon brukar tala om nintendogenerationen. Titta på nitendogenerationen 1 och 2 och få insikt om vad hon menar med det.

Besök hemsidan nu!

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0